23 mai
2010

LLIBRES: ELS POBLES BÀRBARS I LA GÈNESI GODA DE CATALUNYA

Continuant amb l’estudi de l’origen del nom Catalunya, ens ha sorprès la sortida d’un llibre escrit per l’ historiador Joan Blasi Solsona titulat Els pobles bàrbars i la gènesi goda de Catalunya. Fragments de la història d’ Europa. Aquest treball ve a confirmar el que ja dèiem sobre la presència goda a Catalunya i el fet que un dels llegats més importants que deixaren fou precisament el nom del nostre país.

Blasi comença analitzant els pobles bàrbars i les seves societats, basant-se en els relats dels autors clàssics com Cèsar, Tàcit o Jordanes. Passa desprès a descriure els regnes germànics d’Occident (regne dels Sueus, regnes Gots -Visigots i Ostrogots- i regne Franc). Però la part més interessant es quan exposa l’ús del nom GÒTIA per referir-se al territori que avui es Catalunya. Tant en documents francs com autòctons o, fins i tot, en referències fetes en documents àrabs, queda clar que la nostra terra agafa el nom de la classe dirigent que hi havia: els gots. També cal saber que desprès del 711 (inici de l’ invasió àrab de la Península) fou precisament a Catalunya on els gots resistiren per més temps, fins al 721, quan l’últim rei visigot Ardó morí a Narbona. Els francs que posteriorment crearen la Marca Hispànica sempre tingueren clar que els visigots seguien senyorejant aquests territoris, i fins i tot preferien posar comtes gots com a governants que no pas francs, parlant d’un regnum francorum et gothorum

Pel que fa a l’estudi etimològic, hi trobem diverses proves de l’evolució de Gotholaunia, Gotholonia, Gòtia fins a Catalunya i de gothlans fins a catalans. Referint-se a la teoria que fa derivar català de castlà, només cal remarcar que si bé els castells eren un element important de defensa desprès de l’ invasió àrab, el poder tant polític com econòmic es trobava a les ciutats, o sigui que un element rural com solen ser els castells poc tenen a veure amb la gènesi del nom Catalunya. Això per no parlar de la Gòtia dels francs.

Recomanem doncs la lectura d’aquest llibre per saber qui som i d’on venim realment.

Els pobles bàrbars i la gènesi goda de Catalunya. Fragments de la història d’ Europa.
Joan Blasi Solsona
Ed. Farell
2010
172 pàg.
Preu: 17€

Commentaire(s) :

Laisser un commentaire