31 décembre
2013

Culura popular: LA FI D’ANY

  • Publié dans Cultura
  • Commentaire(s) : 0  

LA FI D’ANY
Aquest costum ha anat creixent al compàs de la moda i la comercialització. Un dels actes més importants d’aquesta nit de fi d’any consisteix a menjar dotze grans de raïm que, segons diuen, porten la sort si són menjats al compàs de les dotze campanades de mitjanit.
Aquesta nit que és la nit de Sant Silvestre és la festa major de les bruixes i tothom creu que és el dia de l’any en què tenen més poder. Antigament i encara avui, sobretot als llocs de pagesia, la gent pren mesures per tal d’evitar la visita de les bruixes. Costum com fer una creu amb la pala en tapar el caliu de la llar amb cendra, o mullar amb aigua beneïda les portes i finestres i, sobretot, tapar el forat del pany amb una branqueta de llorer o romaní beneït, entre molts altres, encara es fan:“Per Sant Silvestre entres les bruixes per la finestra”.

Commentaire(s) :

Laisser un commentaire