24 août
2015

A Mollerussa (Pla d’Urgell), ja no parla català ni el 50% de la població

  • Publié dans Politica
  • Commentaire(s) : 0  

A Mollerussa (Pla d’Urgell), ja no parla català ni el 50% de la població

Mollerussa, la capital del Pla d’Urgell, al bell mig de les comaquers de Ponent, rodejada de camps de pomeres i d’alfals, terres fèrtils regades pel canal d’Urgell… Qui hauria de dir que una ciutat com aquesta sigui, avui, un exemple ben clar de com està morint, davant els nostres ulls, la llengua i la cultura catalanes.
Què són 25 anys? Per a una persona, poden ser mitja vida. Per a un país, per a una nació, és ahir. Fa 25 anys Mollerussa tenia 8.800 habitants. Parlava català un 70% de la població, fet que s’explica per la immigració andalusa dels anys 60 i una important colònia aragonesa. Avui, l’any 2015, Mollerussa té més de 15.000 habitants i el nombre de catalanoparlants no arriba ni al 50%.

I el més greu de tot, de cara al futur, és el tema de la natalitat. Un català de Mollerussa, que parla català i ha de transmetre la llengua els seus fills, té una mitjana d’un fill. Els immigrants africans en tenen quatre. Si no hi posem remei, la sentència contra la llengua i la cultura dels catalans està escrita. A Mollerussa, a tot Catalunya i a tots els Països Catalans.

Article aparegut al darrer número de « La Nació Catalana » Estiu 2015 N°24

Commentaire(s) :

Laisser un commentaire